Fermate

Tijdens de troostende tiendaagse ‘Heel het land’ wil VLAMO met Fermate op 9 mei een muzikale boodschap van troost en hoop uitdragen. Een eerbetoon aan de coronaslachtoffers, maar ook een moment van muzikale verbondenheid tussen muzikanten en verenigingen die al maandenlang de pauzeknop moeten indrukken.  
Niets dan mooie woorden in de pers voor Fermate - Slotmoment Heel het land! Jullie brachten afgelopen zondag troost en hoop in "heel het land" en gaven opnieuw het goede voorbeeld op het vlak van coronaveilig verenigen. 180 x bedankt!

Check hier de locaties en verenigingen die deelnamen!

Over het initiatief 

'Heel het land' is een initiatief van Kunstwerkt vzw, Cera, Ferm, Moving Closer en We have the choice. Deze troostende tiendaagse van 30 april tot 9 mei 2021 staat stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht, biedt troost en hoop via events en dit met zoveel mogelijk organisaties en mensen.  

Op zondag 9 mei 2021 om 11 uur organiseert VLAMO Fermate, een moment van muzikale verbondenheid. We roepen muzikanten om op troostplekken overal in Vlaanderen in kleine ensembles samen te komen, opgesteld in halve of hele cirkels. Componist Klaas Coulembier schreef hiervoor in opdracht van VLAMO het werk Circles of Consolation. Dit ingetogen en toegankelijk muziekstuk voor flexibele bezetting stellen we gratis ter beschikking.

Fermate is een rustpunt tussen verleden en toekomst, een moment van herinneren en verwachten. 

Over het werk en de uitvoering

Circles of Consolation (Klaas Coulembier) is geschreven voor acht muzikanten (met twee optionele slagwerkpartijen). Bijna elke combinatie van instrumenten is mogelijk. Homogene ensembles zoals een clarinet choir, een strijkersensemble of een koperensemble passen zeker, maar ook andere combinaties kunnen, zolang elke partij door minstens één instrument gespeeld wordt. 

Om Fermate mogelijk te maken in deze onzekere tijden vind je hieronder verschillende uitvoeringsmogelijkheden voor Circles of Consolation. Afhankelijk van de op 9 mei geldende coronamaatregelen kies je de mogelijke optie. Net als jullie hopen we op optie A, maar we hebben ervoor gezorgd dat ook de alternatieve opties B1 en B2 er een moment van muzikale verbondenheid van kunnen maken. 

  • Optie A – octetversie: Circles of Consolation is origineel geschreven voor acht muzikanten (met twee optionele slagwerkpartijen). Aan de hand van de partiturentabel is bijna elke combinatie van instrumenten mogelijk. In optie A bestaat je ensemble dus uit acht of meer muzikanten die het werk live uitvoeren, opgesteld in een halve of hele cirkel.  
  • Optie B1 - kwartetversie: Klaas Coulembier creëerde ook een ingekorte versie van Circles of Consolation voor vier muzikanten. In deze versie ligt de focus op het basiskoraal. Ook bij het live uitvoeren van optie B1 stel je de vier muzikanten op in een (halve) cirkel. 
  • Optie B2 – samensoloversie: In optie B2 kan je aan de slag met de originele partituren van Circles of Consolation, maar maak je een coupure zodat je er een bondig samensolofilmpje (ca. 2 minuten) van kan maken. Na de inleiding ga je onmiddellijk naar letter I in plaats van A. Vanaf I speel je dan tot het einde. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe de coupure eruitziet:  

Je vindt alle beschikbare partijen voor elke stem, alsook een toelichting bij het werk en een mp3 ter illustratie in deze map. Wanneer er geen transpositie vermeld is, staat de partij in C. 

Over troostplekken 

Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, waar je troost kunt vinden samen met je buurt of gemeente. Deze troostplekken zijn een initiatief van de sociaal-culturele organisatie Ferm. Ze vormen een onderdeel van de campagne PlantTroost waarmee Ferm een bron van troost wil zijn voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid.  

Is er geen troostplek in jouw gemeente? Zet dan mee je schouders onder troostplekken in heel Vlaanderen. Plekken waar je samen met je buurt of gemeente bloembollen plant als symbool voor hoop, vertrouwen en kracht. Het basispakket voor de inrichting van een troostplek kost € 470, inclusief verzending. We raden aan om je lokaal bestuur en je lokale Ferm-afdeling hierbij te betrekken. 

Uiteraard kun je ook op een andere ingetogen plek in jouw gemeente deelnemen aan Fermate. 

Op zoek naar meer informatie of een troostplek in jouw buurt? Of wil je een troostplek inrichten in jouw gemeente? Je vindt alle info op de website van Ferm.  

Deelnemen aan Fermate? 

Schrijf je in via het online inschrijvingsformulier. (Velden met een * zijn verplicht in te vullen.) 

Enkele (veel)gestelde vragen over Fermate

[UPDATE 30/04] Met hoeveel mogen we momenteel samen repeteren volgens de coronamaatregelen?

Hou je bij zowel de voorbereiding als de uitvoering zeker aan de geldende coronamaatregelen! Sinds 26 april mag je opnieuw met maximaal 10 personen buiten afspreken, ook om muziek te spelen. Net op tijd voor Femate dus! Kom samen met een mondmasker en bewaar de nodige afstand. Blazers kunnen hun mondmasker afzetten om te spelen als ze twee meter afstand houden. Een overzicht van de recentste coronamaatregelen kan je steeds terugvinden onze coronapagina.

[UPDATE 30/04] Is het de bedoeling om publiek uit te nodigen op ons Fermate-moment?

Vanuit VLAMO zien we Fermate niet als een publieksgericht evenement, maar eerder als een symbolische actie, een ingetogen moment waarbij muzikanten op troostplekken (of alternatieve serene locaties) in heel Vlaanderen op hetzelfde moment hetzelfde werk spelen. Het stuk in volledige versie duurt slechts 6 minuten, de kwartetversie ca. 2 minuten. We zullen wel aan de deelnemende verenigingen vragen om beelden te maken en te delen, zodat we de nodige zicht- en ruchtbaarheid aan dit initiatief kunnen geven bij het brede publiek. Bovendien zijn evenementen met publiek momenteel nog niet toegelaten. Vanaf 8 mei zouden publieksactiviteiten (bv. concerten) voor maximaal 50 personen buiten opnieuw mogelijk worden, maar hier zullen ongetwijfeld opnieuw de nodige richtlijnen en organisatorische verplichtingen (bv. zittend, CERM) aan vasthangen. Kortom, #keepitsimple.

Zorgt VLAMO voor de praktische uitwerking van ons Fermate-moment? 

Nee, VLAMO is de initiatiefnemer en stelt hiervoor partituren gratis ter beschikking. Verder zorgen groepen die wensen deel te nemen zelf voor de concrete uitwerking van hun Fermate-moment. Dit wil zeggen: een locatie zoeken (een bestaande troostplek in de buurt, een troostplek oprichten ism lokale Ferm-afdeling en lokaal bestuur, of een alternatieve locatie), een (gelegenheids)ensemble samenstellen met enkele muzikanten, de partijen instuderen en vervolgens uitvoeren op 9 mei om 11 uur. Zorg dat je je steeds houdt aan de geldende coronamaatregelen, bij zowel de voorbereidingen als de uitvoering. Als jullie dit moment plannen in de openbare ruimte, is het aan te raden om je lokaal bestuur op te hoogte te brengen van jullie initiatief, en eventueel zelfs hierbij te betrekken, bijvoorbeeld voor het vinden van een geschikte locatie. 

Waarom moeten we ons inschrijven voor Fermate? 

Hiermee willen we een zicht krijgen op het aantal deelnemende groepen. Het is ook de bedoeling om tegen de start van 'Heel het land' op onze website een online overzicht te kunnen plaatsen met de deelnemende groepen per gemeente. Hoe meer deelnemers, hoe meer aandacht we voor dit initiatief en onze sector kunnen genereren. Inschrijvingen ontvangen we graag tegen woensdag 28 april.

Komt dit initiatief niet te vroeg? 

Normaal gezien zou de tiendaagse ‘Heel het land’ plaatsgevonden hebben in maart, vanaf de herdenking van 1 jaar corona tot en met de herdenking van de aanslagen in Brussel. Dit initiatief werd uitgesteld tot in mei, met het idee dat er tegen dan al wat meer mogelijk zou zijn. Momenteel zitten we nog altijd wat “in limbus”, maar deze tiendaagse gaat wel door en dus ook ons initiatief Fermate. We bieden daarom enkele alternatieven (kwartet en online) aan voor groepen die het zekere voor het onzekere willen nemen. We begrijpen echter dat een deelname niet voor iedereen mogelijk zal zijn. Deelnemen is uiteraard geen verplichting. Het zou de bedoeling zijn om dit werk ook mee te nemen in onze communicatie rond Reveil21 op 1 november. Er volgen dus zeker nog mogelijkheden om dit werk te brengen, ook voor verenigingen die nu niet kunnen deelnemen. 

Heb je nog een andere vraag? Stuur dan een mailtje naar tim@vlamo.be