PERSBERICHT: 800 deelnemers voor online muziekwedstrijd VIRTUOSO 

800 deelnemers voor online muziekwedstrijd VIRTUOSO

Jonge muzikanten nemen massaal deel aan VLAMO’s virtuele solistenwedstrijd. 

Vanmiddag om 12 uur worden de provinciale resultaten én de 240 finalisten bekendgemaakt van VIRTUOSO, de virtuele solistenwedstrijd van VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie. Wegens corona verloopt de wedstrijd dit jaar volledig digitaal. Bijna 800 muzikanten tussen 8 en 65 jaar uit heel Vlaanderen maakten een opname van hun muzikale kunnen voor de provinciale voorronde. Geen bits en bytes, maar 53 professionele juryleden van vlees en bloed zorgden aan de andere kant van het scherm voor feedback. De online finale vindt plaats op 10 mei. 

 

VLAMO’s wedstrijden voor solisten en ensembles kleuren steevast het muzikale voorjaar. Deelnemers uit verschillende disciplines (blaasinstrumenten, concertslagwerk, strijk-, toets- en tokkelinstrumenten, accordeons) geven in normale omstandigheden live voor een jury het beste van zichzelf in de provinciale voorronde om een plaats in de finalewedstrijd te veroveren, maar vorig jaar maakte corona bruusk een eind aan deze wedstrijd. Toen het land in maart 2020 op slot ging, waren nog niet alle provinciale wedstrijden afgewerkt en kon er geen finalewedstrijd plaatsvinden. 

In het najaar nam VLAMO het zekere voor het onzekere door te kiezen voor een volledig digitale wedstrijd in 2021 met de naam VIRTUOSO. In tegenstelling tot de normale wedstrijd richt VIRTUOSO zich enkel op solisten en niet op ensembles. Zo wilde de organisatie alle deelnemers garanderen dat de wedstrijd in alle fases van de pandemie kon blijven doorgaan.  

Het nieuwe concept kende een onverhoopt succes. Bijna 800 amateurmuzikanten van 8 tot 65 jaar, meestal lid van een muziekvereniging of academie, namen deel met een opname die thuis of in de muziekschool werd opgenomen. Jonge muzikanten stuurden massaal een filmpje in: bijna 95% van de deelnemers is jonger dan 21 jaar. Na de indiendeadline op 28 februari kropen de 53 juryleden achter hun computer om alle filmpjes te beoordelen. Het enthousiasme spatte van het scherm. Een jurylid verwoordde het als volgt: “Super dat er een wedstrijd is en dat de solisten zich zo talrijk inzetten om filmpjes te uploaden. De max!” 

In elke provincie verdienen de twee best scorende opnames per instrumentengroep en afdeling een ticket voor de finale. Vandaag 31 maart om 12 uur worden de provinciale resultaten en 240 finalisten bekendgemaakt op de website van VLAMO. De finalisten krijgen vervolgens de kans om een nieuw filmpje in te dienen tegen 19 april. Op 10 mei volgt dan de online finale met een compilatie van de meest virtuoze optredens en de bekendmaking van alle winnaars.   

 

VIRTUOSO collage
(Afbeelding: collage met enkele deelnemers aan VIRTUOSO)

Meer info over dit persbericht?  

www.vlamo.be/artikel/virtuoso-virtuele-solistenwedstrijd-2021 

Of contacteer communicatiemedewerker Tine Maes (tine@vlamo.be | 09 265 80 04) en projectverantwoordelijke Tim Van Moorhem (tim@vlamo.be | 09 265 80 10).