Strengere regels voor jeugdwerk vanaf 14 oktober. Wat met jeugdorkesten?

laatste update: 23 oktober 2020

Ook de protocollen voor de jeugdsector gelden tot en met vrijdag 23 oktober en zijn daarna dus onderhevig aan eventuele wijzigingen! 

Vanaf 14 oktober 2020 gaat heel het jeugdwerk naar code oranje. Wat betekent dit voor jeugdorkesten? Mogen zij slechts met 20 personen repeteren vanaf dan? 

Repetities

Repetities van jeugdorkesten worden georganiseerd volgens het basisprotocol cultuur en vallen dus niet onder jeugdwerk. Jeugdorkesten mogen dus nog steeds met max. 50 personen repeteren, uiteraard op voorwaarde dat alle geldende regels rond afstand, hygiëne, verluchting, etc. gevolgd worden.

Jeugdmuziekkamp*
[UPDATE 23/10] Vanaf 12 jaar zijn binnenactiviteiten en overnachtingen in een kampbubbel niet meer mogelijk. Kinderen van 12 tot 14 jaar mogen wel nog overnachten op kamp, op voorwaarde dat het kamp minstens vier dagen duurt. Mondmaskers zijn steeds verplicht. Jeugdmuziekkampen voor 12+ lijken momenteel dus niet meer mogelijk. Meer info volgt van zodra de jeugdwerkprotocollen geüpdatet zijn. 

Organiseert jouw vereniging of organisatie binnenkort een jeugdmuziekkamp met of zonder overnachting? Opgelet, de verstrengde maatregelen hebben wél een invloed op de algemene kampregels wanneer je die organiseert volgens de jeugdwerkregels*. 

  • De kampbubbel (= zonder social distancing, maar zonder intens contact) verkleint van 50 naar 20 personen (iedereen inclusief) wanneer je activiteiten of een aanbod binnen organiseert. (Vindt alles buiten plaats? Dan kan dit nog steeds met 50.)
  • Mondmaskers zijn binnen steeds verplicht voor 12-plussers (vanaf 12 jaar).
  • Ga je op kamp met een gemengde groep, dus zowel 12-minners als –plussers? Dan zijn de regels voor +12 van toepassing op de hele groep!
  • Beperk het contact met externen. 
  • Repetities worden steeds georganiseerd volgens het basisprotocol (dus met afstand, verluchting, hygiëne), maar met max. 20 personen (aangezien de contactbubbel slechts 20 personen mag tellen).
Meer weten?
(*) Noot: Om een kamp te kunnen organiseren volgens de regels van het jeugdwerk moet minstens de meerderheid van de deelnemers jonger dan 18 jaar zijn. Is dit niet het geval? Dan zijn het basisprotocol en de geldende regels in de samenleving (dus: social distancing) steeds van toepassing. Kampen organiseren voor volwassenen - zeker met overnachting - is m.a.w. praktisch moeilijk haalbaar.
Repetitiedag/weekend met 50?

Organiseer je een repetitiedag of -weekend zonder overnachting volgens het basisprotocol cultuur? Dan kunnen er maximum 50 personen in totaal deelnemen. In dat geval moet je wel steeds rekening houden met de regels rond social distancing (en meer), zowel voor en na de repetities als in de pauzes.  

VLAMO biedt verenigingen vanaf juni 2020 ondersteuning voor muziekkampen zonder overnachting. Ontdek alle voorwaarden.