WAT ALS … ? Over testen, tracing en quarantaine.

Met een veelvoud aan steeds veranderende richtlijnen omtrent contacten en quarantaine zou een mens algauw door de bomen het bos niet meer zien. We krijgen dan ook veel vragen over wat te doen wanneer er iemand binnen een vereniging besmet raakt. We waagden ons in het oerwoud van corona-info en probeerden een antwoord te formuleren op enkele wat-als-vragen. 

Opgelet, deze informatie is onderhevig aan eventuele verdere wijzigingen. De meest recente info in dit artikel dateert van 21 oktober 2020.
[UPDATE] Sinds eind oktober 2020 geldt er in het hele land een lockdown. De meest recente informatie over contactopsporing en quarantaine vind je op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Wat als je zelf klachten hebt?

Neem onmiddellijk telefonisch contact op met je huisarts. Je wordt zo snel mogelijk getest en gaat thuis in isolatie tot je het resultaat kent. Uiteraard neem je ook niet meer deel aan de activiteiten van je muziekvereniging. Probeer een lijstje te maken van de mensen waarmee je de voorbije dagen contact hebt gehad. 

Wat als je een test hebt laten doen omdat je zelf klachten hebt, en die test is negatief?

Dan mag je uit quarantaine (van zodra je gezondheidssituatie het toelaat).

Wat als je een test hebt laten doen omdat je zelf klachten hebt, en die test is positief? 

Dan verlengt je quarantaine met (minstens) 7 dagen. Was je onlangs aanwezig op de repetitie of een andere activiteit van je muziekvereniging? Breng dan zo snel mogelijk het corona-aanspreekpunt van je vereniging op de hoogte.

Wat als iemand die onlangs aanwezig was op de repetitie positief test op corona?

Zorg er als bestuur voor dat je minstens 14 dagen de contactgegevens (minstens naam, telefoonnummer en/of emailadres) van alle deelnemers (inclusief begeleiders en eventuele externe actoren) bewaart. Doe dat per activiteit en conform de principes van de GDPR. Werk mee aan het contactonderzoek en laat weten aan alle betrokkenen dat er een persoon besmet blijkt te zijn – uiteraard zonder hierbij persoonsgegevens vrij te geven – met de bijbehorende richtlijnen, zodat mensen hun voorzorgen kunnen nemen, en met de info dat ze gecontacteerd kunnen worden voor het contactonderzoek (www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek).

Moet de hele vereniging in quarantaine in het geval van een besmetting?

Bij contactpersonen van een met COVID-19 besmette persoon wordt er een onderscheid gemaakt tussen contacten met een hoger risico en contacten met een lager risico. 

 • Je bent een contactpersoon met een hoger risico (of nauw contact) als je minstens 15 minuten en van dichtbij in contact bent geweest met een zieke persoon, zonder (correct) gebruik van een mondneusmasker door een van beide personen, bv. een huisgenoot, iemand met wie je op café aan een tafel hebt gezeten, of als je terugkeert uit een hoogrisicogebied. 
   
 • Contactpersonen met een lager risico hebben ofwel meer dan 15 minuten van dichtbij (maar niet fysiek) contact gehad met een zieke persoon, maar beiden mét steeds een (correct) gebruik van een mondneusmasker, of minder dan 15 minuten van dichtbij (maar niet fysiek) contact gehad met een zieke persoon, of zich meer dan 15 minuten in dezelfde kamer bevonden met een zieke persoon, maar met meer dan 1,5 m afstand, bv. mensen die samen op de repetitie waren en de geldende afstandsregels van het basisprotocol opvolgden.

Indien jullie vereniging en leden op de repetitie alle coronamaatregelen – zoals voldoende afstand houden, verluchten en hygiëne – goed opvolgen, dan vallen de muzikanten die louter op de repetitie aanwezig waren en verder weinig contact hadden met de besmette persoon in de categorie contacten met een lager risico. Het is dus zeker in ieders belang om de richtlijnen goed op te volgen. 

Als contactpersoon met een lager risico hoef je niet thuis te blijven. Wees wel 2 weken extra waakzaam en leef de volgende richtlijnen na:

 • Respecteer de hygiëneregels
 • Doe je activiteiten liefst buiten
 • Denk aan kwetsbare mensen
 • Hou afstand (1,5 m)
 • Beperk je nauwe contacten
 • Volg de regels over bijeenkomsten
 • Krijg je toch symptomen? Blijf thuis en bel je huisarts.

Personen die wel nauwer contact hadden met de zieke persoon, bv. tijdens of na de repetitie, zijn natuurlijk wel contactpersonen met een hoger risico.

Contactpersonen met een hoger risico en reizigers uit risicogebieden nemen volgende maatregelen in acht van zodra ze dit vernemen of worden gecontacteerd via het contactonderzoek: 

 • Ga onmiddellijk minstens 7 dagen in quarantaine (te tellen vanaf het laatste moment van het contact) 
 • Contacteer je huisarts om je te laten testen op dag 5 van je quarantaine (eveneens te tellen vanaf het laatste moment van het contact) of vroeger indien er symptomen optreden. Als de test positief is, wordt de quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd.
 • Blijf minstens 7 dagen thuis, ook als je test negatief is. Je kunt immers later ook nog ziek worden. 
 • Ga alleen naar buiten als het niet anders kan, bijvoorbeeld om naar de dokter of apotheek te gaan of om voedsel te kopen. Draag dan altijd een mondmasker. Je mag wel in je eigen tuin of op je terras komen. 
 • Ontvang geen bezoek. 
 • Meet 2 keer per dag je temperatuur. 
 • Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de huisarts.
Ondanks de verkorte quarantaineperiode voor nauwe contacten blijft het belangrijk om ook in de 7 dagen na de 7-daagse quarantaine extra waakzaam en voorzichtig te blijven, ook na een (eerste) negatieve test. De incubatieperiode is gemiddeld 5 tot 6 dagen, maar kan oplopen tot 14 dagen. Vermijd sociale contacten zoveel mogelijk, draag je mondmasker, was je handen, hou 1,5 m afstand. 

#samentegencorona

Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere en bel je huisarts.

 

Bronnen en meer info: