De uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen, is het cultuurfeest van het jaar! Op 16 mei werden de nieuwe laureaten bekendgemaakt. Twee muziekverenigingen vielen in de prijzen!

Brassband Willebroek

De Ultima voor Amateurkunsten gaat naar Brassband Willebroek.

De jury over de laureaat: “Brassband Willebroek is een vaste waarde op het hoogste internationale niveau dat een liefhebbersorkest kan bereiken. De jury is het erover eens dat hun projecten een waardevolle bijdrage leveren aan de cultuursector en in hun onbaatzuchtigheid een voorbeeld zijn voor andere initiatieven.”

Klaroenblazers Last Post Ieper

De Ultima Roerend en Immaterieel Erfgoed 2022 gaat naar de klaroenblazers van de Last Post Ieper.

“Dagelijks zetten de klaroenblazers zich belangeloos in om de ‘Last Post’ in stand te houden, een erg betekenisvol ritueel, met een universele vredesboodschap. Hun engagement, al bijna honderd jaar lang, verdient dan ook alle eer”, aldus de jury.

Over de Ultimas

De Ultimas zijn de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Ze worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Vanaf 2017 kregen deze Vlaamse Cultuurprijzen een nieuwe naam: de Ultimas van de Vlaamse cultuur.

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. In het totaal zijn er 15 categorieën, waarvan er 4 alterneren. Elk jaar worden er in 13 categorieën Ultimas uitgereikt. 

Meer op www.ultimas.be