VLAMO nam in 2021 deel aan de succesvolle samenaankoop van Scwitch, waarmee socioculturele verenigingen en organisaties tegen een voordelig tarief kwaliteitsmeters konden aankopen. Gezien de nood en blijvende vraag naar CO2-meters, verlengde Switch de samenwerking met de firma ATAL in 2022. Dezelfde toestellen blijven in het aanbod.

Luchtkwaliteit speelt een belangrijke rol bij het organiseren van binnenactiviteiten, zeker in coronatijden maar ook daarna. Hierbij moeten we streven naar waarden die niet hoger zijn dan 900 ppm (parts per million) CO2. Een goede luchtkwaliteit bereik je door de ruimte voortdurend te ventileren (bv. raam op kiep, ventilatiesysteem) en aanvullend zoveel mogelijk te verluchten met verse buitenlucht (bv. ramen en deuren open). Met een CO2-meter kun je gemakkelijk de luchtkwaliteit controleren door het CO2-gehalte in de lucht te meten. 

Wil jij ook een degelijke en betaalbare CO2-meter aankopen voor je vereniging? Je vindt alle bestelinfo hieronder!

Welke CO2-meter?

Scwitch ging op zoek naar CO2-meters die voldoen aan de richtlijnen van de overheid. Lees hieronder een opsomming van de voorwaarden die ze oplegden. 

Na marktonderzoek en advies van experts viel de keuze op 3 toestellen van ATAL op basis van prijs-kwaliteit, expertise, ervaring en garantie en oog voor duurzaamheid.

Door 3 opties aan te bieden kun je kiezen voor het toestel dat het best aansluit bij de werking van je organisatie. Een muziekvereniging die een CO2-meter wil gebruiken in het repetitielokaal heeft immers andere behoeftes dan een organisatie die een volledig beleid rond luchtkwaliteit wil opzetten.

De drie toestellen zijn kwalitatief evenwaardig en zijn allemaal verplaatsbaar. Het verschil zit vooral in de extra mogelijkheden. 

De 3 toestellen en hun prijzen

1. MB450NV: het standaardtoestel

Dit toestel meet correct de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarden en geeft duidelijk, via kleurencode en cijfers aan wanneer je maatregelen moet nemen om de ruimte weer aan te passen. Ideaal als je als organisatie het toestel vooral gebruikt om de luchtkwaliteit tijdens je activiteit in het oog te houden. Stekker in het stopcontact en meten maar. 

  • Scwitch-tarief 2022:  €114,88 excl. btw (€139 incl. btw)
  • Prijsvoordeel:  Het toestel kost normaal €139 excl. btw (€168,19 incl. btw)

2. MB450SD: toestel met externe logging

Dit toestel heeft een SD-kaart waardoor je de waarden ook kan opslaan in je computer. Zo kan je de historiek bijhouden in Excel en grafieken trekken om na te gaan in welke periode bepaalde waarden al dan niet overschreden werden. Handig om op basis van die info in te schatten op welke momenten pieken of dalen verschijnen. Als je dit koppelt aan de activiteit die op dat ogenblik plaatsvond, kan je per soort activiteit maatregelen nemen. Met additionele Easy View software kunnen van verschillende metingen overzichtelijke grafieken worden gemaakt.

  • Scwitch-tarief 2022: €144,63 excl. btw (€175 incl. btw)
  • Prijsvoordeel:  Het toestel kost normaal €189 excl. btw (€228,69 incl. btw)

3. MB450SD-W: toestel met SD-kaart, logging en wifi voor 24/7 real time monitoring

Deze versie met WiFi stuurt realtime meetdata naar de webapplicatie www.onlinesensor.be  waardoor je op ieder moment beschikt over de huidige metingen.Op het moment dat de door jou ingestelde meetwaarden worden overschreden kan er naar een onbeperkt aantal gebruikers een e-mailalarm worden verzonden. Tevens zijn er uitgebreide dag-, week- of maandrapporten die automatisch in de mailbox belanden. Deze meetdata worden minimaal twee jaar bewaard. Het permanent meten van het binnenklimaat was nog nooit zo eenvoudig.

  • Scwitch-tarief 2022: €263,64 excl. btw (€319 incl. btw)
  • Prijsvoordeel:  Het toestel met 3 jaar software-abonnement kost normaal €438 excl. btw (€529,98 incl. btw) 

Meer informaties over de 3 types toestellen vind je in deze brochure.

Verzendkosten

De verzendkosten in 2022 bedragen 15 euro (excl. btw) per levering. Bestel je meerdere toestellen in één keer (op hetzelfde adres), dan betaal je dus € 15 (excl. btw) voor het geheel. Als je meer dan 10 toestellen op één adres laat leveren, vervallen de transportkosten. 

Praktisch: hoe bestellen?

  1. Vul de bestelbon in op je pc en sla de file op.
  2. Stuur de bestelbon naar VLAMO via e-mail: shirley@vlamo.be (met als titel: Bestelling CO2-meter + naam vereniging).
  3. In samenspraak met Scwitch verzamelt VLAMO alle bestellingen van haar leden om ze vervolgens gebundeld en op regelmatige tijdstippen (wekelijks tot halfwekelijks) aan Scwitch te bezorgen, die eveneens wekelijks bestellingen plaatst.

Download hier het bestelformulier 2022:

Levering

  • De toestellen worden geleverd via DHL op het leveringsadres dat je opgeeft bij je bestelling. Je ontvangt een bericht over het bestelorder. De toestellen worden normaal binnen drie dagen na dit bericht geleverd. 

Slechts eenmalig een toestel nodig? Via je VLAMO-trefpunt kan je ook een CO2-meter ontlenen. Neem tijdig contact op met het trefpunt van jouw provincie.