VLAMO Compositiewedstrijd voor fanfare 2021

ContactInformatie: 
martin@vlamo.be
Discipline: 
Fanfare
Trefwoorden: 
compositiewedstrijd

Sinds 2020 maakt de fanfarecultuur deel uit van de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. In 2021 gaat VLAMO op zoek naar nieuw fanfarerepertoire voor tweede en derde afdeling. 

We verplaatsen de deadline van de VLAMO Compositiewedstrijd voor Fanfare 2021 uitzonderlijk van 31 augustus naar 31 oktober 2021. Hiermee willen we geïnteresseerde componisten de kans geven om voor de indiendatum deel te nemen aan de workshop componeren en orkestreren voor fanfare lagere afdeling, die we al enkele malen moesten uitstellen wegens corona.

Anders dan anders

De VLAMO Compositiewedstrijd 2021 ziet er een beetje anders uit dan de voorbije jaren. Vanaf nu gaan we niet meer op zoek naar nieuw werk voor harmonie en fanfare tegelijk. Deze disciplines zullen elkaar jaarlijks afwisselen. Zo willen we componisten nog meer stimuleren en inspireren om een muziekstuk te creëren op maat van de beoogde orkestvorm en het bijbehorend instrumentarium. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Dit jaar gaan we exclusief op zoek naar nieuwe composities voor fanfare.

 

Nood aan écht fanfarerepertoire

Fanfares onderlijnen het belang van nieuw, kwalitatief repertoire voor alle niveaus, met voldoende aandacht voor de lagere afdelingen. Dit bleek onder meer uit de bevraging en de gesprekken die we organiseerden in de aanloop naar onze erfgoedaanvraag. Bestaande muziekstukken zijn vaak bewerkingen van harmonie- of brassbandrepertoire, die niet altijd rekening houden met de typische instrumentatie van het fanfareorkest.  

 

Op de bres voor de fanfare

Bij VLAMO willen we ons actief blijven inzetten voor nieuw en kwalitatief fanfarerepertoire. Naast onze tweejaarlijkse compositieopdracht voor het VLAMO Open Fanfarekampioenschap (hogere afdelingen), gaan we met deze aangepaste compositiewedstrijd vanaf nu ook tweejaarlijks exclusief op zoek naar fanfaremuziek voor de lagere afdelingen. Zo bezorgen we fanfares elk jaar nieuw speelvoer! 

Zin in een muzikale uitdaging?
Wil je aan de slag gaan met deze unieke orkestvorm?
Doe mee en draag bij aan de muzikale toekomst van dit levend erfgoed!

Bezorg ons je compositie tegen
31 oktober 2021.


De prijs voor het winnende werk in tweede afdeling en derde afdeling bedraagt telkens 2500 euro

Je vindt het bestand met alle info, reglement, formulieren en instrumentatie hier.