VLAMO en fanfarecultuur ontvangen Ultima 2020

Gisterenavond mocht VLAMO de Ultima 2020 voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in ontvangst nemen, als vertegenwoordiger van de fanfarecultuur en initiatiefnemer van het erfgoedtraject hierrond. De jury looft onder meer het groot maatschappelijk belang en het dynamische karakter van de fanfarecultuur. De prijsuitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen verliep dit jaar volledig digitaal op VRT NU en Radio 1, vanop de binnenkoer van Landcommanderij Alden Biesen.   

 

 

Een fanfare is een orkest met koperblazers - waaronder heel wat saxhoorns, zoals de bugel – saxofoons en slagwerk. Deze unieke orkestvorm ontstond in de Lage Landen en de innovaties van Adolphe Sax, zoals de saxhoorns en de saxofoons, droegen vanaf het midden van de 19e eeuw bij tot de typische bezetting, de bijzondere klankkleur en het grote succes. Het alomtegenwoordige fanfareorkest maakte muziek beoefenen toegankelijk voor iedereen en staat hiermee aan de basis van het huidige muziekverenigingsleven. Dit sociale aspect kenmerkt de fanfarecultuur tot op vandaag. Muzikanten voelen zich gewaardeerd in hun fanfare en delen een groepsgevoel. Jong en oud, van beginners tot beroepsmuzikanten, hebben er hun plaats en maken samen muziek en plezier. Het is ook een instrument tot sociale inclusie, over beroep en afkomst heen. Fanfares zijn onlosmakelijk verbonden met het lokale (culturele) leven, maar gaan ondertussen ook internationaal. De fanfarecultuur leeft en blijft evolueren. Concertzalen worden gevuld met nieuw en uitdagend repertoire, de muzikale kwaliteit blijft aan belang winnen door sterker opgeleide muzikanten en dirigenten, en onder jeugdig impuls streven toporkesten naar artistieke perfectie. 

In 2020 werd de fanfarecultuur door Vlaanderen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. VLAMO zette haar schouders onder deze aanvraag en moedigde met hulp van CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed) betrokkenen binnen de fanfarecultuur aan om mee te denken en te werken via onder meer een enquĂȘte, rondetafelgesprekken en een werkgroep. 

Nog geen jaar later mag VLAMO als vertegenwoordiger van de fanfarecultuur de Ultima 2020 voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in ontvangst nemen. Dit is een fantastische erkenning voor de hele erfgoedgemeenschap: van muzikanten, bestuursleden, componisten en dirigenten tot hun publiek en entourage, en bij uitbreiding de hele amateurmuzieksector, over alle disciplines heen. De wortels van het Vlaamse muziekverenigingsleven zoals we het vandaag de dag kennen: toegankelijk, cultuur-participatief, sociaal … liggen immers bij de fanfarecultuur.  

#allemaalfanfarefan 

"Wanneer een fanfare begint te spelen en de eerste noten worden geblazen, gebeurt er iets magisch. Al 170 jaar. Muzikanten van allerlei pluimage vormen plots een organisch geheel. Muziek verbindt. Muziek verzacht."
– Jan Matthys, algemeen directeur VLAMO 
"Vlaanderen heeft een rijk fanfareleven. De fanfarecultuur is hard getroffen door de coronacrisis, maar toont zich erg weerbaar; de passie om te blijven muziek maken, vanuit het eigen ‘kot’, met spitse acties via sociale media, is hartverwarmend."
– Jan Jambon, minister van Cultuur 

Kijk, lees en luister: