VLAMO in tijden van...

[UPDATE 30/10] U weet het al: corona. Om de verspreiding van het virus in te dijken, nam de overheid enkele ingrijpende maatregelen.

 

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

 

Maatregelen

OPGELET, NAAR AANLEIDING VAN HET OVERLEGCOMITÉ KUNNEN ER OP 30 OKTOBER NOG BIJKOMENDE VERSTRENGINGEN VOLGEN.
[UPDATE 30/10]  Er gelden in Vlaanderen en Brussel tot en met 19 november extra coronamaatregelen, die ook het culturele leven op pauze zetten. 

Dit wil zeggen:

 • Geen repetities of andere verenigingsactiviteiten vanaf 12 jaar. Jeugdactiviteiten voor kinderen onder 12 jaar mogen met maximaal 50 personen (iedereen inclusief).
 • Sport (bv. MajoTwirl, dans ... ) vanaf 12 jaar mag enkel outdoor en met maximum 4 personen. In georganiseerd verband mogen kinderen onder 12 jaar wel nog sporten in buitenlucht, en dit met maximaal 50 personen (iedereen inclusief).
 • Alle evenementen, zowel indoor als outdoor, worden verboden.
 • Verder geldt er voor (private) sociale contacten nog steeds de regel van 4.

Vanaf 26 oktober gelden er ook bijkomende maatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het besluit bepaalt o.m. dat plaatsen voor activiteiten van culturele of recreatieve aard moeten sluiten. De verbodsmaatregelen gelden zowel binnen als buiten. Dit betekent dus geen repetities, verenigingsactiviteiten of optredens meer tot en met 19 november. (Uitzonderingen: activiteiten in het kader van het verplicht onderwijs, sporttrainingen en stages voor kinderen tot en met 12 jaar.)

Niet omdat we niet goed bezig waren. Maar uit zorg voor de zorg en voor elkaar. Even pauze, om daarna weer samen door te gaan.

VLAMO volgt ondertussen alles verder op, en blijft natuurlijk voor jullie klaarstaan.

VLAMO leidraad voor een veilige heropstart [UPDATE 13/10]

De basisvoorwaarde van een heropstart: 

 • georganiseerde culturele activiteiten moeten voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden van het basisprotocol cultuur
 • het is hierbij verplicht om een om een risicoanalyse en draaiboek op te maken

Onze VLAMO-leidraad helpt je hierbij!

VLAMO werkte voor onze subsector een eigen leidraad uit, met meer specifieke richtlijnen die aansluiten bij de werking van onze verenigingen. We werken momenteel aan een update volgens de richtlijnen van het nieuwste basisprotocol.

Ga naar de VLAMO leidraad voor een veilige heropstart (muziek & dans) + werkdocument!

Nog enkele handige tools:
Alle VLAMO-coronadocumenten voor muziekverenigingen zijn ook terug te vinden en te downloaden op deze pagina

Protocollen en info Vlaamse overheid

Publieksevenementen

Het COVID Event Risk Model (CERM) & het generiek eventprotocol 

 • Om de overheid inzicht te geven in de events die plaatsvinden en uniformiteit te brengen in het COVID-veilig organiseren, stelt de federale overheid in nauwe samenwerking met de verschillende eventsectoren het COVID Event Risk Model (kortweg CERM) ter beschikking.

 • Naast deze online tool vind je hier het COVID Event Scan-protocol dat je helpt inschatten of je event aan de gevraagde parameters kan voldoen, handig bij de organisatie van je event.

 • Vanaf 8/09 is ook het CIRM (COVID Infrastructure Risk Model) beschikbaar, een tool voor uitbaters van een permanente sport –, culturele en evenementen infrastructuur zoals stadions sporthallen, theaters, concertzalen, evenementenhallen en congreslocaties. Het CIRM is een checklist die uitbaters toelaat om via een vragenlijst, aan de hand van een aantal veiligheidsparameters, hun permanente infrastructuren te screenen op de COVID-19 veiligheidsrisico’s. Het CIRM beroept zich (deels) op dezelfde set parameters als het COVID Event Risk Model (CERM), maar focust zich op hoe de infrastructuur zich leent tot het COVID-veilig organiseren van evenementen.

Zelf een event organiseren? 

 1. Neem contact op met de lokale overheid via de cultuurdienst omtrent de regels en mogelijkheden in jouw stad of gemeente. Je kunt ook al eens een eerst scan doen in het CERM, om te zien of je evenement mogelijk is binnen de algemene parameters.
 2. Maak een draaiboek
 3. Test je evenement via het CERM.
  • Groene score? Ga met de uitslag naar je stad of gemeente voor definitieve goedkeuring.
  • Kleurt jouw activiteit oranje of rood? Bekijk dan waar je je evenement veiliger kan maken met de verkregen feedback.
 4. Krijg finaal goedkeuring van je stad of gemeente .
 5. Organiseer

Interessante links

Ikorganiseer.be 

Sectorgids Cultuur (Professionele Kunsten) - Publieksevenementen

Nieuwsberichten

Lees al onze laatste nieuwsbrieven en -berichten omtrent corona hier.

 

Zakelijk advies in tijden van corona

Op deze pagina vind je meer info omtrent economische steunmaatregelen, subsidieaanvragen, annuleren van activiteiten, auteursrechten, AV's en ander zakelijk advies in tijden van corona.