VLAMO ZOEKT #FANFAREFANS

VLAMO is #fanfarefan. De laatste lijn naar de erfgoedaanvraag is ingezet, maar om extra in de verf te zetten dat de fanfarecultuur nog steeds alive and kicking is, hebben we jou nodig! Bij de erfgoedaanvraag willen we immers een filmpje toevoegen met steunbetuigingen vanuit alle hoeken van de erfgoedgemeenschap, jullie dus. Corona zorgde er helaas voor dat we niet meer de baan op kunnen, maar - modern als we zijn - gaan we gewoon de online toer op. 

 

Hoe word je #fanfarefan? 

Ben je lid van een fanfare of draag je als muziekliefhebber de fanfarecultuur een warm hart toe? Ben je jong of wat rijper? Van West-Vlaanderen tot Limburg ... Iedereen fanfarefan! Samen zetten we de fanfares en hiermee ook het hele amateurmuziekverenigingsleven in de kijker. Alvast bedankt voor jouw bijdrage!

  • Maak een (horizontaal) filmpje van jezelf met de woorden 'ik ben fanfarefan' (of voor de muzikale gezinnen: 'wij zijn fanfarefan') en bezorg die aan sophie@vlamo.be. Kort en bondig dus! Wil je toch iets extra's doen? Ideetjes: hou een blad vast met daarop #fanfarefan (al dan niet in spiegelbeeld, afhankelijk van je camera), hou je instrument vast, doe je uniform aan, maar bovenal ... wees gewoon jezelf! 

  • Sharing = caring: daag je medemuzikanten of entourage uit om hetzelfde te doen! Hoe meer filmpjes, hoe meer steun.

Geen camera? 

  • Maak je Facebook-profielfoto dan (tijdelijk) op met ons #fanfarefan-kader, sla je profielfoto op en bezorg die ons via sophie@vlamo.be. Een handleiding hiervoor vind je hier.

Geen Facebook?

Of bezorg het ons gewoon allemaal!

Deadline = woensdag 8 april 2020!

 

Meer over ons erfgoedtraject

VLAMO wil zich actief inzetten om de fanfarecultuur, het fanfareorkest van de Lage Landen met zijn unieke vorm en sound, in stand te houden en te promoten. We zetten daarom eind 2018 de eerste stappen om fanfarecultuur te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed op de Inventaris Vlaanderen. VLAMO sloeg hiervoor de handen in elkaar met CEMPER, het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. Er volgde een enquête, provinciale gesprekken en er werd een werkgroep opgericht die volop bezig is met het opstellen van de borgingsacties en het uitwerken van het aanvraagformulier tegen midden april.

Onze inzending voor de website van immaterieel erfgoed in Vlaanderen werd begin april alvast met lof onthaald door Werkplaats immaterieel erfgoed, een eerste stap in de goede richting!

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed, en dus onlosmakelijk verbonden aan de mensen of groepen van mensen die het beleven. Er is geen financiële steun verbonden aan deze erkenning, maar wel een symbolisch kapitaal: het zet de fanfarecultuur in de kijker en vormt een stimulans om er samen blijvend zorg voor te dragen. Voor VLAMO is een erkenning immers geen eindpunt, maar net het begin van een langdurig engagement om de fanfarecultuur een levendige toekomst te geven, door in te spelen op de kansen en uitdagingen van dit erfgoed. 

We hopen dan ook op jullie steun te mogen rekenen om onze acties te helpen realiseren.

Samen houden we de fanfarecultuur levend erfgoed!