Wanneer
6.04.2024, 20:15 tot 20:15
Locatie
Lokeren, Kunstacademie Ter Beuken
Organisatie
Cultuurcentrum Lokeren
Soort activiteit
Evenement
Het Ryelandt Trio, opvolger van het Trio Telepatico, werd opgericht in 2009 in Brugge. Al snel maakte het trio naam door het winnen van meerdere prijzen op wedstrijden zoals de Vlamo-Wedstijd, het Europese Muziekfestival voor de Jeugd en Belfius Classics.

Met repertoire van de Barok tot 21ste eeuws brengt het Ryelandt Trio interessante en boeiende programma’s op een historisch geïnformeerde manier naar het brede publiek. Hierbij vestigt het trio vaak de aandacht op vergeten parels van eigen bodem.

In 2014 verscheen hun eerste album met hedendaagse werken van onder andere Vlaamse componisten zoals Piet Swerts, Erik Deseimpelaere en Marc Matthys, maar ook iets minder bekende werken van Edison Denisov, Paul Juon en Frank Bridge kregen er hun plaats.

In 2017 werkte het trio samen met Kotjesvolk aan een nieuw project ‘Bericht aan de Bevolking’ ter nagedachtenis van de Grote Oorlog. Ze namen deze muziek ook op en is te verkrijgen op een dubbel CD. Het Ryelandt Trio hecht veel belang aan muziek van eigen bodem. Zo brachten ze in 2021 een gloednieuw album uit bij het label Etcetera Records met werken en wereldprimeurs van Bruggeling Joseph Ryelandt en Antwerpenaar Joseph Callaerts. De cd, genaamd ‘Late Romantic Piano Trios from Flanders’, werd zeer goed onthaald in kranten zoals de Standaard en is frequent te horen op radiozenders zoals Klara, BRF1 en Radio France. Enkele toekomstplannen zijn het opnemen van nieuwe albums met onder andere hedendaagse werken van componisten zoals Jasper Charlet, Matthias Coppens, Erik Desimpelaere en Robert Groslot, die voor het Ryelandt Trio een nieuw werk schreef genaamd ‘La Fenice’. Daarnaast zullen ze de integrale pianokwintetten van Joseph Ryelandt en Karel Mestdagh opnemen en uitvoeren.

Credits
Pieter-Jan Verhoyen: piano
Jeroen De Beer: viool
Pieter-Jan De Smet: cello