Showkorps WIK Oostende is een bloeiende muzikale vereniging uit Oostende. Het bestaat uit zo’n 45 muzikanten die twee per week komen repeteren en zo’n 15 tot 20 optredens per jaar afwerken in binnen- en buitenland. Showkorps WIK is de vijfvoudig nationaal kampioen van de laatste zes jaar en mag zich met een vijfde plaats op het Europese Kampioenschap ook tot de Europese subtop rekenen in de showkorpsenwereld.

Voor een meer gedetailleerde voorstelling van het korps, zie bijlage maar in het kort bestaat het korps uit drie secties; het front ensemble (‘pit’) waar alle grote instrumenten zich bevinden, de drumline waar alle marcherend slagwerk ressorteert en de koperblazers (‘brass’) die bestaat uit trompetten, mellofoons (marching french horn), trombones, baritons (front faced) en contra’s (marching tuba).

Voor die laatste sectie zijn we op zoek naar een instructeur (koper)blazers. Het is de dirigent die muzikaal de lijnen uitzet, een creatieve bijdrage wordt uiteraard gewaardeerd, maar de instructeur is vooral actief op het technisch verbeteren van de blazers, het onderhoud van het repertoire, het instuderen van nieuwe muziek en muzikale instructies op het veld tijdens het inoefenen van de choreografie.

///REPERTOIRE

Het repertoire bestaat uit twee grote blokken, met af en toe wat zijsprongetjes zoals kerstoptredens of finalenummers die moeten ingestudeerd worden.

Paradenummers zijn de vlotte en moderne straatnummers. Deze weten het brede publiek te boeien en worden op straat soms uitgevoerd met ‘een showtje’. Eender welk optreden van WIK is horen én zien in het kwadraat! In het huidige repertoire zijn de nummers:

- Aztec Fire (link)
- Bon Jovi (eigen arrangement van twee Bon Jovi Hits)
- Can’t take My Eyes off You (bewerking van Blue Knights’ encore)
- Happy (Pharell Williams)
- Hey jude (eigen arrangement, Beatles)
- In the stone (link)
- Musings (eigen arrangement van Muse - Knights of Cydonia)
- Pink (eigen arrangement ‘Never gonna not dance again’)
- Robin hood (OST Prince of Thieves)
- Rainbow (eigen arrangement somewhere over te Rainbox)
- Beggin (eigen arrangement nummer Maneskin)
- Tussen de nummers door speelt de drumline ‘streetbeats’.

Het grootste deel van de tijd wordt echter besteed aan de showproductie. Deze vijftien minuten durende productie wordt muzikaal in de winter gerepeteerd en wordt van zodra het weer het toelaat buiten gerepeteerd, mét de choreografie. ’s Winters zijn er ook maandelijks extra repetities op zondagochtend om al de eerste lijnen uit te zetten.

De huidige show heet ‘Volare’ en rijgt op een intrigerende manier de Italiaanse klassiekers aaneen;
https://www.youtube.com/watch?v=qs_hHnYgepY&ab_channel=GeertVanmaeckelb…

///PROFIEL MUZIKANTEN

Kwalitatief staan de blazers (voor amateurmuzikanten) op middel tot hoog niveau, mede door de intensiteit en regelmaat van de repetities. Er is een beperkt repertoire (10 paradenummers, 15 minuten showmuziek), maar de muziek wordt minutieus gerepeteerd. De muzikanten zijn het gewoon om van maat x tot maat x danig herhaaldelijk te spelen, tot het perfect wordt uitgevoerd.

Niet elke muzikant leest vlot muziek. Enkelen gebruiken hulpmiddelen om de partituur te leren, maar kunnen wel éénmaal de muziek is aangeleerd zich oriënteren op de partituur. In elke sectie lezen de meeste muzikanten wél vlot muziek en middels het peer-principe helpen die op die manier hun medemuzikanten.

///REPETITIES

Dinsdag: 20.00 tot 21.30 uur
Vrijdag: 20.00 tot 22.00 uur
Kalender instructie in overleg met de complete instructie-staff, in het bijzonder dirigent. M.a.w. er kan in overleg een alternerende kalender opgemaakt worden. Periodieke repetities met én dirigent én instructeur zijn wel belangrijk om alle nuances in het repertoire ten gronde te fixeren. Overleg tussen de staff gebeurt overwegend digitaal, met minstens elk kwartaal een fysieke vergadering.

WIJ ZOEKEN;

- Een gemotiveerd, deskundig (koper)muzikant.
- Niet alleen een krak in zijn vak, maar vooral een persoon met charisma en teamgeest die op een positieve manier uit elke muzikant het beste naar boven kan halen.
- Een scholing als professioneel muzikant is een pluspunt, maar geen absolute vereiste.
- Iemand met liefde voor marcherende muziek en met waardering voor het meer Amerikaans georiënteerde facet ervan.

WIJ BIEDEN;

- Een financiële vergoeding, in onderling overleg vast te stellen bij aanvang.
- Een ploeg ongelooflijk gemotiveerde muzikanten; voor wie niks te veel gevraagd is en die immer tot uiterste bereid zijn om hun muziekkorps in de beste omstandigheden te presenteren aan het publiek.
- Een korps waar discipline op het veld een evidentie is, maar die naast het veld ruimschoots de tijd maken voor amicale activiteiten.
- Een muzikale club die veel optreedt.
- Een gezonde mix van enthousiaste jongeren en ervaren rotten.

JOUW OPDRACHT;

- technisch verbeteren van de koperblazers,
- het onderhoud van het repertoire,
- het instuderen van nieuwe muziek en
- muzikale instructies op het veld tijdens het inoefenen van de choreografie.

///SOLLICITEREN

Overtuigd? Stuur dan jouw motivatie met je cv uiterlijk 15 juli 2024 naar ons secretariaat, e-mailadres: info@showkorpswik.be.

Provincie
West-Vlaanderen
Contact
Dominique Proot
Contactgegevens