Tijdens de troostende tiendaagse ‘Heel het land’ wilde VLAMO met Fermate op 9 mei een muzikale boodschap van troost en hoop uitdragen. Een eerbetoon aan de coronaslachtoffers, maar ook een moment van muzikale verbondenheid tussen muzikanten en verenigingen die al maandenlang de pauzeknop moeten indrukken.  

Over het initiatief

'Heel het land' was een initiatief van Kunstwerkt vzw, Cera, Ferm, Moving Closer en We have the choice. Deze troostende tiendaagse van 30 april tot 9 mei 2021 stond stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht, bood troost en hoop via events en dit met zoveel mogelijk organisaties en mensen.  

Op zondag 9 mei 2021 om 11 uur organiseerde VLAMO Fermate, een moment van muzikale verbondenheid. We riepen muzikanten om op troostplekken overal in Vlaanderen in kleine ensembles samen te komen, opgesteld in halve of hele cirkels. Componist Klaas Coulembier schreef hiervoor in opdracht van VLAMO het werk Circles of Consolation. Dit ingetogen en toegankelijk muziekstuk voor flexibele bezetting stellen we gratis ter beschikking tot eind 2021.

Fermate is een rustpunt tussen verleden en toekomst, een moment van herinneren en verwachten. 

Klaas Coulembier - componist Circles of Consolation

Over het werk en de uitvoering

Circles of Consolation (Klaas Coulembier) is oorspronkelijk geschreven voor acht muzikanten (met twee optionele slagwerkpartijen). Bijna elke combinatie van instrumenten is mogelijk. Homogene ensembles zoals een clarinet choir, een strijkersensemble of een koperensemble passen zeker, maar ook andere combinaties en volledige orkesten kunnen het werk spelen, zolang elke partij door minstens één instrument gespeeld wordt. 

  • Nieuw! Optie A – orkestversie: In de partiturenmap vind je in het document 'Circles of Consolation - Orkestbezettingen' tabellen om het werk uit te voeren met een volledig orkest (harmonie, fanfare, brassband, strijkorkest). De vermelde partijen zijn allemaal beschikbaar voor de specifieke instrumenten.
  • Optie B – octetversie: Circles of Consolation is origineel geschreven voor acht muzikanten (met twee optionele slagwerkpartijen). Aan de hand van de partiturentabel is bijna elke combinatie van instrumenten mogelijk. In deze optie bestaat je ensemble dus uit acht of meer muzikanten die het werk live uitvoeren, opgesteld in een halve of hele cirkel.  
  • Optie C - kwartetversie: Klaas Coulembier creëerde ook een ingekorte versie van Circles of Consolation voor vier muzikanten. In deze versie ligt de focus op het basiskoraal. Ook bij het uitvoeren van deze optie stel je de vier muzikanten op in een (halve) cirkel. 

In onze Fermate-map vind je alle info over de orkestbezettingen, alle beschikbare partijen voor elke stem (achtstemmig + kwartetversie), alsook een toelichting bij het werk en een mp3 ter illustratie. Wanneer er geen transpositie vermeld is, staat de partij in C. 

Video