Muziek brengt mensen samen. De manier waarop muziek verbindt is niet te onderschatten. Als amateurkunstenorganisatie wil VLAMO inzetten op een bredere verbinding in de samenleving met alle lagen van de bevolking en niet enkel de gezonde, witte bevolking met weinig financiële zorgen. 

Werken aan een inclusieve samenleving is één van de speerpunten uit het beleidsplan 2022-2026 van VLAMO. Daarmee willen we ervoor zorgen dat we als amateurmuzieksector maatschappelijk relevant blijven en richten we ons op de toekomst. 

De hedendaagse samenleving is divers op verschillende vlakken. De manier waarop we ons positioneren in die diverse samenleving kan mensen met elkaar verbinden. Dat is dan ook de eerste strategische doelstelling voor deze beleidsperiode. 

VLAMO wil muzikanten verbinden met elkaar en met de maatschappij. Een maatschappij waar mensen zich verbonden voelen, is een maatschappij met een positiever beeld tegenover verschillen. 

We blijven streven naar een inclusieve amateurmuzieksector. 

Bij VLAMO willen we absoluut het goede voorbeeld geven. Met vallen en opstaan zullen we zelf samenwerkingen aangaan, projecten opzetten en kijken wat wel of niet werkt om muzikanten te verbinden. We kijken daarvoor over de disciplines, organisaties en landsgrenzen. 

Transparantie vinden we belangrijk, we zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. 

Heb je een vraag, een weetje of opmerkingen voor onze aanjager inclusie? Je kan contact opnemen via onderstaande knop, of door een e-mail te sturen naar alex@vlamo.be

Op onderliggende infopagina's  kan je terecht voor tools, praktijkvoorbeelden en acties die VLAMO zelf onderneemt om bij te dragen aan een inclusieve samenleving. 

Nieuw!

Op zoek naar tips om bij te dragen tot een inclusieve amateurmuzieksector? 

Tools

Beknopt overzicht van begrippen met als overkoepelend thema 'diversiteit en inclusie'. 

Een reis doorheen het subsidielandschap in Vlaanderen. Welke subsidies bestaan er op lokaal, bovenlokaal en Vlaams niveau?

Waarom hebben de medewerkers van VLAMO voornaamwoorden opgenomen in hun e-mailhandtekening?

Wat doet VLAMO?

VLAMO biedt ondersteuning aan verenigingen en/of leden die een inclusief traject willen starten. 

Op deze pagina zetten we VLAMO-activiteiten in teken van diversiteit en inclusie in de kijker. 

Op het VLAMO-platform rond diversiteit en inclusie zijn denkers, doeners en mensen-mensen welkom die samen met ons hun schouders willen zetten onder verschillende initiatieven om amateurmuziek inclusiever te maken. 

UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart voor vrije tijd, met korting voor mensen in armoede. Voor elke activiteit waaraan je deelneemt met je UiTPAS spaar je een punt. Die punten kan je later omruilen voor een voordeel.

En nog meer...

Op deze pagina worden alle goede voorbeelden verzameld van verenigingen die werken met diversiteit en aan inclusie. 

Op zoek naar een muzikaal goed doel om te steunen als muzikant, vereniging of academie? Neem dan hier een kijkje.

Wat kan je doen als je grensoverschrijdend gedrag of discriminatie meemaakt of er getuige van bent? 

Video