Ken je zelf nog een goed praktijkvoorbeeld dat in deze lijst zou passen? Of ben je zelf lid van een inclusief orkest en wil je dit delen met VLAMO? Laat het ons zeker weten via het contactformulier of via alex@vlamo.be

Dorna Musica

Bij de Koninklijke Harmonie Sint-Isidorus uit Deurne-Diest kunnen kinderen van de laatste kleuterklas en de eerste graad van de lagere school muziekinitiatie volgen. Het gaat om een kennismaking met ritmes, kleine instrumenten, harmonie-instrumenten,... Iedereen is er welkom, kinderen met en zonder beperking. 

Naast een wekelijk lesmoment nemen de kinderen ook deel aan het jaarlijks muziekkamp en treden zij op. 

Als blijkt dat de kinderen niet kunnen instappen in het reguliere aanbod van de muziekschool, gaan de begeleiders van Dorna Musica samen met de ouders aangepast muziekonderwijs verkennen. 

Voor verdere stappen bij de (jeugd)harmonie wordt er veel aandacht besteed aan de wensen en het vermogen van het kind. 

We merken wel dat er meer en meer vraag komt van kindjes met een beperking (zoals autisme, zware adhd...) omdat het kleinschalig is en omdat ieder op zijn manier kan/mag deelnemen.

Organisator Dorna Musica

Warm water

Bij Warm Water bieden ze naast andere culturele activiteiten ook muzieklessen aan op maat. Er wordt gewerkt naar eigen vermogen. Het is duidelijk dat zij rekening willen houden met alle mogelijke drempels om muziek te beoefenen: financieel, wekelijks engagement, taal, sociale interactie,... 

Mensen die moeilijk de weg vinden naar het reguliere aanbod kunnen terecht bij Warm Water. Het is voor iedereen belangrijk om zich te kunnen uiten via muziek of beeldende kunsten, om iets te realiseren en het resultaat te tonen aan vrienden en familie. 

Van in den beginne was de sociale component een belangrijk gegeven :  Kultuur laten stromen als een rivier om aldus mensen te verwarmen in een spreekwoordelijk bad warm water.

Visie Warm Water

Zing Zang Zong

Zing Zang Zong is een vzw die elke zaterdagnamiddag kinderen en jongeren de kans geeft om samen te zingen en muziek te maken. Daarnaast kunnen ouders bij vrijwilligers terecht voor oefenkansen Nederlands. 

ZING ZANG ZONG wil zoveel mogelijk drempels wegwerken en jongeren de kans bieden om in contact te komen met kunst en cultuur, om samen met ons het rijke culturele aanbod van Antwerpen te ontdekken en om hun netwerk uit te bouwen.

Website Zing Zang Zong

Ken je zelf nog een goed praktijkvoorbeeld dat in deze lijst zou passen? Of ben je zelf lid van een inclusief orkest en wil je dit delen met VLAMO? Laat het ons zeker weten via het contactformulier of via alex@vlamo.be