Wat is een fanfare?

Een fanfare is een orkest met koperblazers - waaronder heel wat saxhoorns, zoals de bugel – saxofoons en slagwerk. Deze orkestvorm ontstond in de Lage Landen. De innovaties van Adolphe Sax, zoals de saxhoorns en de saxofoons, droegen vanaf het midden van de 19e eeuw bij tot de typische bezetting, de unieke klankkleur en het grote succes. Een fanfare kan zowel zittend als marcherend optreden.

De opname op de Inventaris Vlaanderen in 2020 zet de fanfarecultuur in de kijker en vormt een stimulans om blijvend zorg te dragen voor dit immaterieel cultureel erfgoed.

Fanfarerepertoire

Fanfareorkesten vinden soms moeilijk muziekwerken op maat van hun orkestvorm en het bijbehorend instrumentarium. VLAMO wil daarom meer aandacht besteden aan nieuw en minder nieuw origineel repertoire voor fanfare. 

Via de knop hieronder ga je naar een online sheet met originele werken voor fanfareorkest. Deze lijst zal ongeveer vijfmaal per jaar aangevuld worden met extra titels van diverse componisten, uitgeverijen en moeilijkheidsgraden. 

Een vraag hierover? Neem contact op met dirk@vlamo.be.

VLAMO voor fanfares

Zoals alle aangesloten groepen kunnen fanfares gebruik maken van het VLAMO-aanbod. In samenwerking met de stuurgroep HaFa (harmonie-fanfare) organiseert VLAMO ook specifieke activiteiten ter ondersteuning van fanfareorkesten, hun muzikanten en hun werking.  

  • Wedstrijden voor orkesten, zoals het VLOF en de Orkestwedstrijd
  • Een jaarlijkse wedstrijd voor ensembles en solisten: VIRTUOSO
  • Een jaarlijkse compositiewedstrijd, afwisselend voor harmonie en fanfare in de lagere afdelingen
  • Workshops voor muzikanten, dirigenten en componisten

Hiernaast staat de stuurgroep ook in voor het geven van compositieopdrachten, het opstellen van wedstrijdreglementen, het aanstellen van juryleden en het klasseren van werken voor solisten, ensembles en orkesten.

Maak kennis met en/of neem contact op met de centrale stuurgroep Harmonie-Fanfare.

Een tweejaarlijkse wedstrijd voor fanfares en harmonies uit alle afdeling(en) in CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg.

Fanfarecultuur op de Inventaris Vlaanderen

Sinds juli 2020 staat de fanfarecultuur: het fanfareorkest van de Lage Landen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze erkenning is geen eindpunt, maar vormt net het begin van een langdurig engagement om dit erfgoed te (her)(waard)eren, in beeld te brengen en een levendige toekomst te geven.

Foto banner: Eric Bonckaert

Foto's slider: Francis Pernot, Gerbrand Van Uytvanck, Karel Lemaitre en Patrick Van Helden