Al jaren is in het bedrijfsleven ‘goed bestuur’ of ‘good governance’ een hot item. Goed bestuur is natuurlijk niet alleen belangrijk voor bedrijven, maar evenzeer voor onze muziekverenigingen, onder welke vorm ze ook bestaan.

Daarom bracht het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen in 2012 een eerste Vlaamse Leidraad Goed Bestuur voor Cultuur uit. Maar de maatschappij waarin we leven, werken en verenigen verandert razendsnel. Daarom drong een herziening van deze leidraad zich na 8 jaar reeds op. Na een grondige voorbereiding verscheen uiteindelijk in 2020 de nieuwe code onder de naam Bestuurscode Cultuur

Misschien lijkt het dat de aanbevelingen enkel van toepassing zouden zijn op grote verenigingen. Niets is nochtans minder waar. De code is een goede leidraad voor alle organisaties in onze sector, met heel wat handvaten om te verbeteren op het vlak van bestuur en leiding geven. Elke organisatie kan ze toepassen in verhouding tot haar eigen grootte en maturiteit.

Via de knop ga je naar de publicatie met de volledige code. Je vindt er de 8 principes met telkens een aantal aanbevelingen.