Deze cursus bestaat uit 5 coachings en een slotconcert. De coachings worden gegeven door een professionele musicus met pedagogische ervaring. 

Praktisch

 • Alle instrumenten welkom! De cursus richt zich tot alle instrumentisten vanaf niveau 4de graad (vroegere hogere graad) tot en met 1ste jaar conservatorium en afgestudeerde amateurmuzikanten.
 • Er wordt uitsluitend op klassieke muziek (uit alle stijlperiodes) gewerkt.
 • Een groep bestaat uit maximaal 8 muzikanten.

3 formules in 2024!

 1. Je schrijft je in met je reeds bestaande groep. In samenspraak met de coach beslis je over het gespeelde repertorium.
 2. Je wil graag kamermuziek spelen, maar je hebt nog geen medespelers en/of concreet idee en laat je graag verrassen bij de keuze van een werk. 
 3. EXTRA FORMULE VOOR STRIJKKWARTET: KRONOS’ 50 FOR THE FUTURE
  • Voor strijkkwartetten (2 violen, altviool en cello) die zich willen verdiepen in het 50 For The Future-repertoire van het legendarische Kronos Quartet. We maken een keuze uit dit hedendaagse ‘learning repertoire’ van 50 composities die bedoeld zijn om de traditie van het strijkkwartet levend te houden en van een nieuwe impuls te voorzien.
  • Je kan inschrijven met je bestaande strijkkwartet of als altviolist, violist of cellist aangeven dat je graag zou meestappen in dit unieke project. Samen met jullie coach bereiden jullie je voor op een slotconcert in Bozar. Als hoogtepunt organiseren Bozar, Ars Musica en VLAMO op zondag 17 november namelijk een middag rond het 50 For The Future-repertoire. Op die dag krijgen strijkkwartetten de kans om enkele korte concerten te geven in verschillende zalen in Bozar.

Het repertoire van Kronos’ 50 For The Future staat online.

Hier kan je alle stukken bekijken en beluisteren:

50ftf.kronosquartet.org

Meer over Kronos' 50 For The Future op 17 november in Bozar

Waar en wanneer?

De coachings vinden plaats in de lokalen van Muziekcentrum Lise Cristiani (Jan Bolstraat 23 - 2800 Mechelen), op wandelafstand van station Nekkerspoel. Ook tussen de sessies door mag je de lokalen gebruiken voor bijkomende repetities (naargelang de beschikbaarheid).


 • De coachings vinden plaats op afspraak tussen september en begin december 2024.
 • Het slotconcert staat gepland op zondag 8 december 2024.
 • Je bent minstens 5 dagen beschikbaar voor de coachings en op zondag 8 december voor het slotconcert. Indien je inschrijft voor de formule Kronos' 50 For The Future, ben je ook beschikbaar op zondag 17 november voor het concert in Bozar.

Inschrijven 

Schrijf je hier in via het online inschrijvingsformulier

Video

Om homogene ensembles samen te stellen, vragen we een video (in één stuk) in te sturen van maximum 10 minuten waarop jij of je reeds bestaande groep een stuk speelt dat je goed in de vingers hebt. 
Indien je reeds deelnam aan de Kamermuziekdating hoef je geen filmpje meer in te sturen. 

 • Je kan je video uploaden in OneDrive (vergeet zeker je naam niet te vermelden in de titel). 
 • Na de deadline worden de ingestuurde video’s bekeken, wordt een selectie gemaakt en eventuele groepen samengesteld. Tegen eind juni brengen we je hiervan op de hoogte.

Kostprijs

De cursus kost 125 euro per persoon voor leden van VLAMO en 150 euro per persoon voor niet-leden. Indien je academie lid is van VLAMO, dan geldt dit ook voor jou. Pas na selectie dien je het inschrijvingsgeld te betalen.

Heb je een UiTPAS en recht op het kansentarief? Dan krijg je korting op bovenvermelde prijzen. 

UiTPAS

Inschrijven kan tot en met 20 mei 2024.

Slotconcert

Het slotconcert vindt plaats op zondag 8 december 2024 (uur nog te bepalen).  


Waar

In de concertzaal van Muziekcentrum Lise Cristiani (Jan Bolstraat 23 - 2800 Mechelen), op wandelafstand van station Nekkerspoel.


Reservatie

Het concert is gratis, maar reservatie is verplicht wegens de beperkte capaciteit van de concertzaal. 
Je kan tickets reserveren via Elke, elke@vlamo.be

Nog een vraag? Mail naar elke@vlamo.be

Editie 2024: coaches

Alessandro Cervino

is docent piano en vakgroep verantwoordelijk aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens te Leuven. Hij treedt regelmatig op als solist of in kamermuziekverband op bekende festivals en in concertzalen in binnen- en buitenland.


Frederika Mareels

is actief als celliste in de orkestwereld en ook op het vlak van kamermuziek met o.a. het cellokwartet TetraCelli. Ze geeft celloles aan de Gemeentelijke Academie Muziek & Woord Boom.


Inti de Maet

is gitarist. Met zijn kamermuziekgroep Four Aces Guitar Quartet reisde hij doorheen Europa, maar ook naar Georgië, Oekraïne, de V.S., en 3 grote tournees in China.
Ze namen een 4-tal albums op waarvan de laatste uitkwam in november 2023 genaamd Plan BE, met gearrangeerde muziek van Belgische grote componisten zoals Cezar Franck en James Ensor. Hij is ook te horen op albums met het Triunfal Quintet en Brussels Philharmonic, o.a. met filmmuziek van Terence Blanchard en Carter Burwell, die laatste zowel als gitarist als mandolinist. Hij componeert muziek voor film, theater en voor zijn projecten.


Piet Van Bockstal

is hoboïst en actief als solist, in kamermuziekverband en geldt als een specialist in de hedendaagse muziek. Met ensembles als Ictus, Oxalys, het Collectief, Spectra, MusikFabrik etc. tourde hij internationaal. Veel van zijn uitvoeringen werden opgenomen voor radio, tv en op cd uitgebracht. Hij is onder meer docent kamermuziek aan het Conservatorium en aan het Orpheusinstituut te Gent.