Op zondag 26 juni 2022 was er de langverwachte bekendmaking van de VLAMO Award 2021. Het panel wenste beide genomineerde verenigingen, KH Concordia et Docilitas Herdersem en Warm Water Melle, proficiat met hun parcours. Immers, het aandurven om je vereniging in 2020 kandidaat te stellen voor de VLAMO Award en er dan nog in slagen om in 2021 tot een waardevol resultaat te komen, dat alleen al is buitengewoon!

En de winnaar is ... CULTUUR? NATUURlijk!

Bij KH Concordia et Docilitas Herdersem vormde de BBC-documentaire "Earth: One Amazing Day" de aanleiding voor een drieluik waarbij natuur, engagement en cultuur de rode draad vormden, onder de noemer CULTUUR? NATUURlijk! 

De vereniging organiseerde begin juli een gastronomische (en muzikale) natuurwandeling in samenwerking met Natuurpunt, zette in september haar schouders onder de lokale World Cleanup Day en als kers op de taart was er in november de voorstelling “One Amazing Day”, waarbij de muzikanten van de harmonie met popkoor Light My Choir en strijkersensemble Aag Dereymaeker - samen goed voor meer dan 100 uitvoerders - live de muziek bij de documentaire verzorgden, dit alles in goede banen geleid door de dirigent van de harmonie, Stijn De Raes. Een huzarenstukje om voor te bereiden in tijden van corona, maar toch vormden de muziek (koor, strijkers en harmonie), film en woord voor het publiek een zo goed als naadloos geheel. De vereniging stak bovendien heel wat moeite in het verkrijgen en bewerken van de symfonische muziek van de Britse componist Alex Heffes.

Oordeel van het panel:

De award gaat naar een vereniging die in tijden van stilstand erin slaagde om boven zichzelf uit te stijgen. Gedreven door de nominatie voor de VLAMO Award wist de harmonie, ondanks de vele coronabeperkingen, een artistiek en thematisch sterk initiatief uit te werken voor een breed publiek en met diverse lokale partners. Dit toont aan hoe veerkracht kan leiden tot grootse dingen en geeft zo een hoopvolle boodschap aan de hele sector.

Proficiat aan de KH Concordia et Docilitas Herdersem!

Finalist Warm Water zet inclusief project verder

Warm Water uit Melle stelde zich oorspronkelijk kandidaat met een inclusief muziektheater rond Koning Arthur tijdens de Gentse Feesten, maar moest deze plannen bijstellen wegens de aanhoudende coronasituatie. Het team van MUZIKAAL! werkte uiteindelijk toe naar twee slotconcerten met muziek van vroeger en nu, As time goes by, samen met de Ghent Baroque Players. De opbrengsten gingen integraal naar enkele goede doelen: Tanderhuis, vzw Thope en Werkgroep Vluchtelingen Gent.

De sterkte van dit initiatief zit in het voortraject, waarbij de vereniging mensen met een kwetsbaarheid, zoals autisme, geïntegreerd heeft in de eigen culturele werking, met lessen en repetities op maat, en dit in moeilijke omstandigheden. Dat alleen al verdient veel respect. Deelnemers, coaches, zangers en muzikanten vormden één team, waar iedereen een rol speelde en kansen kreeg. De individuele creatieve talenten van deze mensen waren de drijfveer voor dit initiatief. Warm Water zal het project bovendien verderzetten met deze (en nieuwe) mensen, onder de noemer MUZIEK+.

Oordeel van het panel:

Deze vereniging heeft de nominatie voor de VLAMO Award duidelijk op een positieve manier benut om dit nieuwe en warme inclusieve project uit te bouwen. We wensen MUZIEK+ dan ook heel veel succes in de toekomst!

Zelf meedingen naar de VLAMO Award 2023? Stel je vereniging kandidaat tot 30 september 2022. Meer info over het traject en de criteria vind je op onze website. Herbekijk ook het webinar, een aanrader!