Verslag van een trouwe, enthousiaste deelnemer.

“Is het echt al 4 jaar geleden dat we nog eens een play-in hadden?", een vraag die door mijn hoofd (en misschien nog door dat van anderen) spookt op vrijdag 7 juli bij de start van de Zomerplay-in van VLAMO Oost-Vlaanderen.

Zelf carpool ik (bedankt Maura voor de lift!) met veel verwachting en mijn klarinet richting Gent om al die oud-bekenden en ook nieuwe gezichten te zien, maar vooral om een heel weekend muziek te maken.

Té enthousiast en dus ook goed op tijd aangekomen kan ik de toestromende muzikanten en dirigenten overal “hallo” zeggen. Yes! Het gevoel van weer even thuis te komen en weg te zijn van alle andere stress in het dagdagelijkse leven tintelt door mijn hele lijf.

De nieuwe locatie voelt eerst wat onwennig aan, het is wat zoeken, doch de gezellige sfeer maakt alles goed.

En daar zitten we dus, klaar om te starten met de twee dirigenten van dienst: Dimitri Bracke en Kristof Aerts. Beiden ooit al eens dirigent tijdens een vorige play-in, beiden topdirigenten om mee samen te spelen.

De avondrepetitie dient om het stof uit onze instrumenten te krijgen en bestaat uit een zichtlezing van de zeven stukken. Op “”Golden Land” en “Alvamar Ouverture” zal de volgende dagen gepuft en geblazen (letterlijk) worden. Het is wel top dat we opnieuw een gearrangeerd werk van Joachim Simoens (percussionist van dienst) mogen spelen. Spoiler alert: de wereldpremière ervan vond plaats op zondagavond (de afwezigen hadden ongelijk!).

Tot mijn spijt is er, in tegenstelling tot de vorige jaren, de eerste dag geen avondactiviteit, geen bezoek aan de Blaarmeersen, geen initiatie folk-dans of oude volksspelen zoals sjoelbakken of Kubb.

Voor de volgende jaren prefereer ik opnieuw een volledige driedaagse zodat we meer kunnen repeteren en meer tijd samen kunnen spenderen.

Op zaterdag start de tweede repetitiedag, bij sommigen al met kleine oogjes (ik zal maar geen namen noemen).

De lippen zijn nog niet kapot gespeeld, dus wordt tot de middag volop gas gegeven. Dat men kan zweten op een muziekstuk, blijkt letterlijk na de middag in de snikhete sportzaal tijdens de partiële repetitie onder de voor de play-ins traditionele loden zon.

Na een hele dag repeteren en lekkere pizza’s is het tijd voor nog een klassieker, de jaarlijkse quiz, met veel dank aan Davy en Lieve. Hij zit goed in elkaar, met grappige nutteloze weetjes en het raden van muziekstukken (al een geluk dat Kristof op de juiste moment aan Virginia dacht). Dit jaar hebben we zelfs gewonnen en daar uiteraard eentje op gedronken.

Vooraleer we ons op de dansvloer wagen met alle klassiekers van ’t Smidje, De Kabouterdans, of op onbekende meezingers waar de jongere garde meer over weet, wordt het voetbalveldje uitgetest en wordt wat bijgekletst.

Ik ben ’s nachts naar huis terug gekeerd (beloofd, volgend jaar blijf ik gewoon ter plekke slapen), het feestje heeft tot de vroege uurtjes geduurd met dank aan huis-DJ Davy.

Opvallend, tijdens de ochtendrepetitie op zondag zijn een paar lege gaatjes in het orkest, naar de oorzaak dient niet ver gezocht.

Bij zowel de muzikanten als de dirigenten begint de vermoeidheid toe te slaan, we blijven echter alles geven.

Na de repetities en nog wat leuke momentjes stomen we ons klaar voor het concert.

De ouders, familie en vrienden zijn er om ons aan te moedigen.

Hier en daar zijn nog lege plekken in de zaal… dus graag wil ik hierbij een warme oproep doen naar volgend jaar: iedereen is welkom om te komen luisteren naar de prachtige klanken van het Pop-Up orkest van de Zomer Play-In van VLAMO Oost-Vlaanderen!

Er klinken enkel positieve commentaren van het publiek, dus mogen we met een dikke pluim op onze hoed naar de receptie gaan, opnieuw overal een babbeltje slaan en gauw een paar foto’s nemen met de dirigenten.

Bij deze nogmaals dank aan Dimitri en Kristof voor een top weekend, ook dank aan het hele bestuur voor de organisatie.

En dan komt het moment waar niemand naar uitkijkt… het einde van de Zomerplay-in.

Afscheid nemen van oude en nieuwe vrienden en dan huiswaarts met een hele lading aan nieuwe en alleen maar leuke herinneringen erbij!

Bedankt aan iedereen om er weer een topeditie van te maken.

Groeten en tot snel!

Arn Mignon