Deze 5e editie van het VLOF vond plaats op zaterdag 9 maart en zondag 10 maart in CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg, en is een organisatie van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (VLAMO) en de gemeente Heist-op-den-Berg. 

26 fanfares, 5 winnaars

Maar liefst 26 fanfareorkesten, waarvan 22 uit Vlaanderen en 4 uit Nederland, deden een gooi naar de kampioenstitel in hun afdeling en werden beoordeeld door twee gerenommeerde juryteams: Manu Mellaerts (BE), Leon Vliex (NL) en Bert Appermont (BE) op zaterdag, Jan de Haan (NL), Marco Pütz (LU) en Steven Verhaert (BE) op zondag. Alle fanfares gaven het beste van zichzelf, maar het waren uiteindelijk volgende orkesten die de prijzen mee naar huis konden nemen:

Op zaterdag werd KF De Trouwe Vrienden Duffel-Mijlstraat winnaar in 2e afdeling, KF De Goorse Bloesem Heist-op-den-Berg in 1e afdeling en KF De Lauwerkrans Mopertingen in de afdeling uitmuntendheid. 

Op zondag werd KF Rumolduszonen Humbeek winnaar in ere-afdeling. In superieure afdeling, de hoogste afdeling, werd KF Kempenbloei Achel kampioen. 

Video

The Promised Continent

KF Kempenbloei Achel kon de jury bekoren met o.a. een overtuigende uitvoering van het verplichte werk The Promised Continent van Nick Van Elsen (BE), dat na 4 jaar eindelijk in première kon gaan. 

Video
Kunstwerk

De winnaar ontvangt naar goede gewoonte een uniek kunststuk, geschonken door de Gemeente Heist-op-den-Berg. Dit jaar is het kunstwerk van de hand van Stijn Quintens, student in de eerste specialisatiegraad beeldhouwen en ruimtelijke kunst aan de academie van Heist-op-den-Berg.

De trofee is een assemblage van een bestaande winnaarsbeker en een figuratieve, vindingrijke weergave van een bombardonspeler, gemaakt uit ijzer, plastiline en apoxy.

“De passie voor muziek, de kameraadschap die bij een fanfarefamilie hoort, een zijn met je instrument, zuurstof omzetten in een explosie van muzikale emotie, ... Allemaal ingrediënten om dit beeld te schetsen van een gepassioneerd fanfarelid dat tot mijn verbeelding spreekt.”
 

Kunstenaar Stijn Quintens

Winnaars VLOF 2024 per afdeling:

•    Superieure afdeling: KF Kempenbloei Achel o.l.v. Ivan Meylemans
•    Ere-afdeling: KF Rumolduszonen Humbeek o.l.v. Frans Violet
•    Afdeling uitmuntendheid: KF De Lauwerkrans Mopertingen o.l.v. Julio Domingo
•    Eerste afdeling: KF De Goorse Bloesem Heist-op-den-Berg o.l.v. Stijn Aertgeerts
•    Tweede afdeling: KF De Trouwe Vrienden Duffel-Mijlstraat o.l.v. Arthur Vanderhoeft

In de pers

Video

Foto's door Willem Ossieur