VIRTUOSO, VLAMO’s wedstrijd voor solisten en kleine ensembles kleurt steevast het voorjaar, met elk jaar zo’n 1000 inschrijvingen! De deelnemers geven in hun provincie het beste van zichzelf om een plaats in de finalewedstrijd te veroveren. In 2021 was er een volledig virtuele editie wegens je-weet-wel, met zo'n 800 inschrijvingen.

VIRTUOSO 2022 – Back to virtual

Eind december communiceerden we dat we van VIRTUOSO opnieuw (deels) een virtuele wedstrijd maken, dit voor zowel de solisten als de kleine ensembles. De provinciale voorrondes verlopen al zeker virtueel. De beslissing over de finale - live of virtueel - valt later. Zo verzekeren we dat deze wedstrijd ook dit jaar weer kan plaatsvinden! Op deze pagina vind je alle info over VIRTUOSO terug.


Update 18/01: Deelnemen kan met of zonder pianobegeleiding
Omdat we merkten dat heel veel muzikanten ernaar snakken om ook virtueel mét pianobegeleiding deel te nemen, beslisten we om toch pianobegeleiding toe te staan voor de deelnemers aan VIRTUOSO 2022. VLAMO voorziet zelf geen begeleiders, maar wie dit wenst, kan aantreden met een eigen pianobegeleider. Het is zeker geen verplichting, dus ook zonder begeleiding deelnemen blijft gewoon mogelijk. De jury zal alle deelnemers evenredig beoordelen.

Algemeen

 • We zijn op die manier zeker dat de provinciale wedstrijden kunnen plaatsvinden. Momenteel zijn academies immers niet toegankelijk voor externe personen en activiteiten, en het is nog onzeker tot hoelang dit zal duren. 

 • Update 18/01: Deelnemen kan met of zonder pianobegeleiding. VLAMO voorziet zelf geen begeleiders, maar wie dit wenst, kan aantreden met een eigen pianobegeleider. Het is zeker geen verplichting, dus ook zonder begeleiding deelnemen blijft gewoon mogelijk. De jury zal alle deelnemers evenredig beoordelen.

 • De opname moet in één take gebeuren van begin tot einde, dus geen knip- en plakwerk, video- of audio-editing. Bij deelnemers (STT en accordeons) die meer dan één werk spelen moeten alle werken in één filmpje vervat zitten. 

 • Filmpjes aanleveren in .mp4, .mpeg of .mov en NIET in .MTS of .MTS2. Bestandsformaat maximum 1080p en framerate niet hoger dan 24.  

 • De deadline om in te schrijven is 10 februari 2022.  

 • De deadline om het filmpje in te dienen is 28 februari 2022 (behalve voor accordeons). Je krijgt van je trefpunt een unieke deelnamecode waarmee je je filmpje kan uploaden. 

 • Deelname aan de wedstrijd is gratis.

Provinciale wedstrijden

Alle provinciale wedstrijden vinden virtueel plaats in 2022

 • 10 februari - Deadline (her)inschrijven voor de wedstrijd
 • 28 februari - Deadline indienen filmpjes door solisten/ensembles (dit geldt niet voor accordeons)
 • 31 maart - Bekendmaken resultaten per provincie

Per provincie stromen de beste 2 deelnemers per reeks en afdeling/categorie door naar de finalewedstrijd VIRTUOSO van 7/8 mei 2022, live of virtueel.

Deelnemers en reglementen

Solisten en ensembles kunnen deelnemen in één van de volgende disciplines, elk met hun eigen reglement.

 • Hout-, koperblazers en concertslagwerkers.

 • Strijk-, tokkel- en toetsinstrumenten.

 • Accordeons. Accordeons nemen rechtstreeks deel aan de finalewedstrijd! 

Alle ensembles vallen onder het reglement voor hout-, koperblazers, concertslagwerkers en ensembles.

Hout- en koperblazers, concertslagwerkers & kleine ensembles

Ingedeeld in zes afdelingen: derde, tweede, eerste, uitmuntendheid, ere en superieure afdeling.

Let op! Er is een update in het reglement voor kleine ensembles nl. "Eventuele pianisten maken integraal deel uit van het ensemble. Bijgevolg kunnen die pianisten geen professionele muzikanten, VLAMO-pianobegeleiders of eigen pianobegeleiders zijn."

Strijk-, tokkel- & toetsinstrumenten

De wedstrijd wordt ingedeeld in vijf categorieën volgens leeftijd: A, B, C, D en E.

Accordeons

Ingedeeld in zes afdelingen: derde, tweede, eerste, uitmuntendheid, ere en superieure afdeling.

Nieuwe tijdlijn

 • 10 februari 2022: Deadline om in te schrijven voor de wedstrijd 

 • 28 februari 2022: Deadline indienen filmpjes door solisten/ensembles (dit geldt niet voor accordeons) 

 • 31 maart 2022: Bekendmaken resultaten per provincie 

 • 7/8 mei 2022: Finale VIRTUOSO

(Her)inschrijven en repertorium

Inschrijven via het online inschrijvingsformulier kan enkel met een geklasseerd werk uit het repertorium van VLAMO en dit tot en met 10 februari 2022! Dit geldt niet voor deelnemers met een strijk-, tokkel- of toetsinstrument, omdat die categorieën gebaseerd zijn op leeftijd. 

Een overzicht van het repertorium met geklasseerde werken voor solisten en (kleine) ensembles kan je hieronder downloaden.

Nog vragen?

Neem contact op met een van onze medewerkers:

Solisten en ensembles accordeon nemen contact op met accordeons@vlamo.be