Op zaterdag 11 november zetten Kunstacademie Dil'Arte en VLAMO Vlaams-Brabant en Brussel de klarinet in de kijker. Het wordt een leerrijke dag vol boeiende workshops en interessante masterclasses. Alle klarinetspelers zijn welkom, van beginners tot gevorderden! Ontdek het programma hieronder.

Locatie: Kunstacademie Dil'Arte (Kamerijklaan 50, 1700 Dilbeek)

Kies een workshop

Maak een keuze uit een van de drie workshops. 

Lieve De Rop: Spelenderwijs klanken memoriseren en improviseren

Verlang je ernaar muziek te maken vanuit je gevoel en je impulsen te volgen? In deze workshop creëren we een moment van plezier en spel, waarbij je ook nog eens werkt aan je klarinetskills! 

We maken de muzikale creativiteit in jezelf wakker, leren je klanken en klankenreeksen herkennen, naspelen, memoriseren, improviseren met eenvoudige ritmiek en enkele noten ... en dat alles zonder partituren. De inspiratie hiervoor komt van iedereen – er zijn geen vaste leiders of volgers. Ervaren op welke creatieve patronen je zo samen allemaal uitkomt, is zowel verrassend als erg plezierig! 

Wist je dat het improviseren van muziek jou en andere mensen energie kan geven, ontroeren, troosten, helen, met elkaar verbinden en gelukkig kan maken? Zeg dan ook JA op deze unieke workshop. 

Deze workshop richt zich hoofdzakelijk naar beginnende en jonge klarinetspelers, maar ook meer gevorderde geïnteresseerden zijn welkom. 


Dries Tack en Peter Merckx: hedendaagse en klezmermuziek

Hedendaagse technieken en improvisatie - Dries Tack

Een klarinet kan zoveel meer dan enkel noten spelen! We ontdekken samen enkele courante hedendaagse technieken zoals kwarttonen, teeth on reeth, flatterzunge, multiphonics, slaptongue, ... 

Per techniek krijg je een korte methode mee om die aan te leren. Daarna gebruiken we deze technieken in vrije improvisaties. 

Samen komen we tot heel bijzondere sferen en klankkleuren, zonder ook maar één normale noot te spelen.

FOLK@bularium - Peter Merckx

Vertrekkende van originele melodieën word je ondergedompeld in de klezmermuziek. Je maakt actief kennis met de verscheidenheid aan ritme en het typische karakter van deze muziek.

Klezmer is van oorsprong joodse feest-, bruiloft- en dansmuziek uit de Oost-Europese Jiddische cultuur. Het is een bloeiende tak van de wereldmuziek, die niet aan een streek of nationaliteit is gebonden. 

FOLK@bularium verklaart, legt uit, maar laat de fantasie de vrije loop!


Bart Picqueur: Componeren

In mijn jonge jaren was ik klarinettist en nog steeds ben ik verknocht aan dat prachtige instrument. Ondertussen heb ik mijn pijlen meer op het schrijven en dirigeren gericht, maar ik probeer toch nog af en toe eens een goed rietje te vinden, zij het met wisselend succes. Componeren is een fijne bezigheid en nog leuker als het voor klarinet is. 

Tijdens deze workshop verkennen we dit creatieve proces en ontdekken we misschien wel ongekende mogelijkheden van de klarinet. Kies een masterclass

Volg een masterclass bij een van deze deskundigen:Slotconcert

Om 17.15 uur is er een slotconcert met een optreden van het klarinetchoir en een voorstelling van verschillende workshops.Maak kennis met de deskundigen

Wie is wie? Maak hieronder kennis met de deskundigen van de verschillende workshops en masterclasses. 

Schrijf je in!

  • Deelnemen kost 15 euro, inclusief maaltijd.
  • Schrijf je in via het online inschrijvingsformulier.
  • Betaal daarna het inschrijvingsgeld op de rekening van VLAMO Vlaams-Brabant en Brussel om je inschrijving te vervolledigen: BE14 7340 0703 9983, met vermelding van 'naam' en 'klarinet in de kijker'.
  • Inschrijven kan tot 15 oktober, maar de plaatsen per masterclass zijn beperkt.

Een vraag? Mail naar vlaams-brabant@vlamo.be of bel 016 26 18 28.

Foto banner: Pexels