Winnaar

Mars UVRM

Met dit initiatief breekt Fanfare Toeterdonk uit de klassieke concertzaal en comfortzone. Als een soort van murgafanfare gingen ze op 2 december in Leuven voor het eerst de straat op om de 75-jarige mensenrechten te eren, maar ook om te protest-eren tegen de schending ervan. Gewapend met een (ver)nieuwe(nde) protestmars en boodschappen van én door betrokkenen, ijveren ze voor een warmere maatschappij. Ze werken hiervoor samen met sociaal-artistiek theatermaker Pier De Kock en tal van andere partners.

De eerste Mars UVRM vond plaats op 2 december in Leuven.
www.toeterdonk.be/creaties/uvrm/


Mars UVRM van Fanfare Toeterdonk overtuigde het panel door een sterk en actueel thema, mensenrechten, op een uiterst originele en artistieke manier uit te werken in de diepte, maar ook in de breedte. Zowel de diverse partners, doelgroepen, het publiek als de openbare ruimte werden immers betrokken in deze wervelende kruisbestuiving tussen verschillende domeinen en disciplines.

Genomineerde met eervolle vermelding

Lord of the Rings: een nieuw verhaal

The Lord of the Rings van Johan De Meij inspireerde KH Tessenderlo tot een belevenisvoorstelling vol muziek, ballet, woord en beeld voor jong en oud(er), waarin de parallellen tussen fantasy en realiteit duidelijk werden. De harmonie sloeg hiervoor de handen in elkaar met verteller Frank Boonen, de Looise Balletfabriek, de kunstacademie, basisscholen en verenigingen uit Tessenderlo.

De voorstellingen vonden plaats op 13 & 14 mei 2023.
www.khtessenderlo.be


Het panel reikte voor het eerst een eervolle vermelding uit: een mooie erkenning voor de groei en uitwerking van dit initiatief tot een creatief en artistiek hoogstandje.

Genomineerden

De SPOT

Geïnspireerd door (wijlen) cartoonist Brasser plaatste de KH Sint-Cecilia Humbeek de spot op Humbeekse vrijwilligers, en dit zowel binnen als buiten de concertzaal. Met tientallen lokale verenigingen en organisaties in hun kielzog creërden ze een Brassersroute. De harmonie werkte ook aan een groot(s) en tastbaar eerbetoon dat begin maart onthuld werd tijdens de muzikale apotheose van dit initiatief: een banner met foto's van 100'en (!) lokale vrijwilligers die in het Humbeekse straatbeeld zou verschijnen. 

De kick-off van de Brassersroute vond plaats op zondag 5 februari 2023.
www.concertdespot.be


Ready to play-in!

Concertband Cecilia Geraardsbergen werkte aan een structurele aanpak om kinderen, jongeren en zij-instromers warm te maken voor blaasmuziek en -orkesten. Samen met Kunstacademie Geraardsbergen, professionele muzikanten waaronder Bart Maris, (groot)ouders, scholen en andere organisaties (zoals Huis van het Kind) bouwen ze aan een inspirerend en laagdrempelig muzikaal traject voor beginnende muzikanten in Geraardsbergen én daarbuiten. De muzikale apotheose was een concert in samenwerking met de academie, met als hoogtepunt de "March for the Future" met zo'n 100 muzikanten op het podium.

Het slotmoment van Ready to play-in! vond plaats op zaterdag 6 mei 2023.
www.ceciliageraardsbergen.be


Renaissance d'Amélie

Het Mols Accordeonensemble brengt het fantastische verhaal van Amélie Poulain weer tot leven, niet alleen op het grote scherm, maar (vooral) op het podium. Hier zal er, naast de filmmuziek, ook andere muziek, stemmen, geluiden en meer te beleven zijn. Het accordeonorkest treedt aan met Nederlandse zustervereniging De Lustige Klanken Bergeijk, samen goed voor meer dan 100 accordeons, tal van andere instrumenten, zes sprekers en ... heel wat gekke toestellen.

De voorstellingen vonden plaats op 10 en 11 maart in CC 't Getouw Mol.

Lees meer

De winnaar van de VLAMO Award 2023 is bekend: Mars UVRM van Fanfare Toeterdonk!

Een verslag van Lord of the Rings: een nieuw verhaal, een belevingsvoorstelling van KH Tessenderlo met muziek, woord en dans. 

Een verslag van Ready to PLAY-IN! van Concertband Cecilia Geraardsbergen: een mars voor de toekomst!

Een verslag van Renaissance d'Amélie, waarmee het Mols Accordeonensemble het verhaal van Amélie Poulain weer tot leven wekt.

Een verslag van De Spot, een initiatief waarmee KH Sint-Cecilia Humbeek de Humbeekse vrijwilligers in de spotlights plaatst.

Een verslag van het laatste genomineerde initiatief van 2023: Mars UVRM van Fanfare Toeterdonk, een muzikale protestmars voor mensenrechten.