1. Wat?

Sociale Bureaus voor Kunstenaars (SBK) zijn uitzendkantoren (of afdelingen ervan) met ervaring in de artistieke sector. In tegenstelling tot een interimkantoor zoekt een SBK geen opdrachten, maar het bureau fungeert wel als tussenpersoon tussen de artiest/kunstenaar en de opdrachtgever. 

Een SBK neemt de administratie en verplichtingen over van de opdrachtgever en zorgt voor een correcte verloning. Het bureau treedt zo (tijdelijk) op als de werkgever van de kunstenaar, die op dat moment de werknemer is en dus van een dezelfde wettelijke bescherming geniet.  

2. Voor wie?

Dit systeem wordt het meest gebruikt door mensen die korte, flexibele opdrachten voor verschillende opdrachtgevers uitvoeren binnen de creatieve of artistieke sector. Zowel artistieke (bv. repetities) als niet-artistieke opdrachten (bv. workshops) komen in aanmerking. Je hoeft hiervoor geen zelfstandige of zelfstandige in bijberoep te zijn.

Elke opdrachtgever kan samenwerken met een SBK, zowel organisaties (bv. vzw) als privépersonen.

3. Hoe?

  • De artiest en de opdrachtgever spreken af over de opdracht (bv. inhoud, loon).
  • Voor aanvang van de opdracht sluit het SBK een arbeidscontract af met de artiest. 
  • Na de opdracht betaalt het SBK het overeengekomen (netto)loon aan de artiest.
  • Het SBK factureert aan de opdrachtgever.

Tussen het facturatiebedrag en het nettoloon zit er een groot verschil, omdat het bureau naast de vergoeding van de artiest ook nog sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing en btw in rekening moet brengen. Het SBK rekent daarnaast nog een commissieloon aan voor hun administratie.  

4. Bijzondere voorwaarden

  • De artiest en de opdrachtgever onderhandelen onderling over het loon, maar de verloning gebeurt minstens volgens de wettelijke sectorbarema's (bv. PC 304: cao muziek).
  • Het SBK brengt als werkgever alle wettelijke verplichtingen, zoals aangiftes (bv. dimona-aangifte), betalingen (bv. sociale bijdragen, vakantiegeld ... ) en verzekeringen in orde.  

Als artiest moet je deze inkomsten aangeven in je personenbelasting. Het SBK bezorgt je hiervoor een fiscale fiche. Je betaalt dus de nodige belastingen, maar je bouwt op die manier ook sociale rechten op. 

5. Overzicht

+ -
Eenvoudig, beperkte administratie Niet vrijgesteld van belastingen
Voor alle opdrachten Hogere kost voor opdrachtgever
Verzekeringsplicht voor opdrachtgever
Onbeperkte bedragen
Sociale bescherming

Gerelateerd

Wil je als artiest totale vrijheid? Dan kies je het best voor het statuut van zelfstandige. Zo heb je geen werkgever die de regels bepaalt.  

Deze vergoeding werd vanaf 1 januari 2024 vervangen door de amateurkunstenvergoeding (AKV).

Hoe kun je je dirigent of vrijwilligers binnen je vereniging op een correcte manier vergoeden?