1. Wat?

Wens je totale vrijheid in je doen en laten als artiest? Dan kies je het best voor het statuut van zelfstandige. Zo heb je geen werkgever die de regels bepaalt. Je kan dit ook combineren met andere vergoedingen. 

Ben je al bij een werkgever in dienst? Dan kan je zelfstandige in bijberoep worden.  

2. Voor wie?

Iedereen die dat wil kan beroepsactiviteiten uitoefenen op zelfstandige basis. Je kan op die manier aan de slag met allerhande opdrachten, langdurige of tijdelijke, artistieke of niet-artistieke, … Dit statuut is vooral interessant voor artiesten voor wie de plafonds van de andere vergoedingen te laag zijn.

Ontvang je momenteel een werkloosheidsvergoeding? Dan gelden er strikte regels. Je neemt hiervoor het best contact op met de RVA.

3. Hoe?

De volledige vrijheid van het zelfstandigenstatuut heeft ook een keerzijde. Als zelfstandige wacht je immers een berg papierwerk. Het begint al bij de opstart: een ondernemingsnummer aanvragen, een nieuwe rekening openen, afspraken maken met het ziekenfonds, het sociaal verzekeringsfonds, … 

En eenmaal aan de slag, volgt de boekhouding. Je kan dit ook eenvoudig uitbesteden aan een boekhouder, maar die zal je natuurlijk ook moeten betalen. 

4. Bijzondere voorwaarden

5. Overzicht

+ -
Vrijheid Complexe administratie
Sociale bescherming
Mogelijkheid tot belastingsvermindering door aftrek beroepsgerelateerde kosten

Gerelateerd

SBK's zijn uitzendkantoren met ervaring in de artistieke sector. Zij fungeren als tussenpersoon tussen de artiest en de opdrachtgever.

Deze vergoeding werd vanaf 1 januari 2024 vervangen door de amateurkunstenvergoeding (AKV).

Hoe kun je je dirigent of vrijwilligers binnen je vereniging op een correcte manier vergoeden?